Pro Tip #1
Όταν η εκροή espresso είναι η σωστή, αφήνει ένα χρυσό στρώμα αφρού με ευχάριστη γεύση, πάνω από τον εσπρέσο σου. Εάν ο αφρός είναι λίγος
σημαίνει ότι το άλεσμα καφέ που έχει γίνει κράτησε παραπάνω απ’ ότι έπρεπε. Ο ιδανικός χρόνος άλεσης είναι 4-9 δευτερόλεπτα.
Pro Tip #2
Ο μόνος espresso περιέχει 25 – 30ml και ετοιμάζεται σε 25-30’’, ενώ ο διπλός 60ml και 25’’ αντίστοιχα.
Στην περίπτωση που
η εκροή καθυστερεί μπορείς να αλέσεις
τον καφέ σου
πιο χοντρό.
Pro Tip #3
Για να φτιάξεις τον τέλειο
καφέ χρειάζεσαι ένα
συνδυασμό πραγμάτων. Καλή ποιότητα νερού, φρέσκο - καβουρδισμένο καφέ, καθαρό
και ρυθμισμένο μύλο άλεσης και αρμονικές κινήσεις από τον barista!
Pro Tip #4
Έκτος από τη σωστή
προετοιμασία του espresso, εξίσου σημαντικό είναι και το σερβίρισμα του σε
φλυτζάνι που έχει σωστή
θερμοκρασία και την κατάλληλη εσωτερική καμπύλη.
Pro Tip #5
Ο ιδανικός χρόνος ετοιμασίας ενός
espresso είναι 25 – 30’’.
Όταν χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο χρόνο σημαίνει ότι δεν έχει αλεστεί σωστά.
Pro Tip #6
Όταν ετοιμάζουμε ένα espresso το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 90 – 95°, η πίεση της αντλίας του νερού στα 15 – 20 bar, ο αλεσμένος καφές 6 – 8gr και η εκχύλιση στα 25- 30ml.
Κάθε λεπτομέρεια μετράει!
Pro Tip #7
Καθάρισε την κεφαλή υποδοχής του κλείστρου πριν αλλά και μετά την παρασκευή του καφέ σου. Εκχύλισε μόνο ζεστό νερό και στη συνέχεια σκούπισε
μ’ ένα πανάκι.
Pro Tip #8
Φύλαξε στην κατάψυξη σου μερικά παγάκια
καφέ και ρίξε στο
ποτήρι σου κάθε
φορά που θες να απολαύσεις τέλειο παγωμένο καφέ.